Jaren 30 keuken opgefrist

Een waterlekkage vanaf de bovenburen had het plafond en de bovenkast van deze keuken beschadigd. De klant heeft een sfeervol jaren 30 huis en wilde graag die sfeer bewaren, maar wel in combinatie met een professionele afzuiginstallatie.

Na verwijdering van het aluminium schrootjesplafond bleek het originele plafond erboven niet te herstellen. Dat kwam ook doordat er grof leidingen en afvoerpijpen in waren aangelegd. Besloten werd om die te verhullen met een koof, en daarna een hoog houten plafond met kraaldelen te plaatsen. De muren zijn opnieuw geverfd.

De bovenkasten werden naar het origineel nagemaakt in gelakt berken multiplex. Een oud keukenblad werd vervangen door een vijflaags bamboe werkblad van 40 mm dik, met een afgeronde hoek om ruimte te besparen.

Met een nieuwe kookplaat, een nieuw aanrechtblad en de krachtige afzuiginstallatie kan deze keuken weer jaren vooruit. Een goed alternatief voor een nieuwe keuken!

Pergola op maat

De blauwe regen van deze klant had de tegels van het terras omhooggeduwd. Verder groeide hij alle kanten op, behalve omhoog. De wens was de plant omhoog te leiden naar het dakterras.

Vanwege het smalle terras is een pergola met 1 staander gemaakt, die aan de andere zijde aan de muur bevestigd is. De tuinmuur was niet stevig genoeg om de pergola aan te bevestigen. Na het opnieuw leggen van de tegels, waarbij de blauwe regen meer ruimte kreeg, is de staander verankerd in de grond.

De pergola is uitgevoerd in douglashout en geolied met tungolie. Dat is een natuurlijke olie die het hout voedt en beschermt.

Inloopkast

Door eerdere verbouwingen was in de hoofdslaapkamer van deze klant een onhandige nis ontstaan. De wens was om daar een kast te plaatsen. Door van de nis een inloopkast te maken, kwam de kamer beter in verhouding en zijn de kleren ook rustig buiten beeld opgeborgen.

In de nis zijn eenvoudige kasten geplaatst. Daarvoor is een tussenwand gemaakt, bekleed met Fermacell Greenline. Dit zijn stevige vezelplaten met een coating die schadelijke stoffen in de lucht afbreekt.

Het kozijn rond de (hergebruikte) Bruynzeel paneeldeur heeft hetzelfde profiel gekregen als verder in het mooie jaren 30 huis. Met keurig afgewerkte naden lijkt het nu of de kast er altijd al is geweest.

Eetbalie voor ramen restaurant

Een uitdagende klus! Voor Ramen Nikkou in Delft was een grote, haakse eetbalie ontworpen in berken multiplex. De tekeningen van de architect moesten worden vertaald in een stabiele constructie, omdat het eetvlak vrij diep is en daardoor de neiging heeft de balie omver te trekken.

De balie is nu uitgevoerd in mdf, versterkt met ribben. De voet is wat breder gemaakt. Het geheel is daarna beplakt: de voet met watervast hpl in houtpatroon, de verticale vlakken met 3 mm dik, gelakt berken multiplex. De horizontale delen zijn beplakt met supermat hpl, wat speciaal geschikt is voor de horeca omdat het vlekvrij blijft.

Om het beeld te complementeren is een kap gemaakt in hetzelfde materiaal, die de afzuiging omhult.

Opstapje voor gezondheidspraktijk

Om cliënten makkelijk op de behandeltafel te helpen (en er weer vanaf), vroeg een gezondheidspraktijk om een stabiel opstapje. De opstap is gemaakt in stevig berken multiplex, geolied met Osmo hardwaxolie en voorzien van transparante antislipringen.

Gevelbekleding en kozijn

Aan de noordzijde van een huis waren de kozijnen en de houten gevelbekleding nodig toe aan onderhoud. Het kozijn was niet correct geplaatst, waardoor er vocht onder terecht was gekomen. De gevelbekleding was uitgevoerd in geschilderd maar verder onbehandeld vurenhout, wat ook vochtproblemen gaf.

Het kozijn is schoongebeiteld en het resterende hout is behandeld tegen vocht. Er is nieuw hout geplaatst met daaronder een loodslab.

De eigenaars willen de gevelbekleding op termijn laten vervangen. Daarom is gekozen voor een renovatie die het hout nog vijf jaar goed houdt. De gescheurde noesten zijn behandeld met olie en de rotte delen van de gevelbekleding zijn vervangen door passend nieuw hout, wat correct is afgekit en geschilderd.

 

Kamerscherm voor een massagepraktijk

Sfeer en afscheiding

In een ruime massagepraktijk dient dit kamerscherm om de ruimte zo in te delen dat de cliënten zich beschut voelen. Omdat de ruimte ook door andere therapeuten wordt benut, wordt het scherm daarnaast ook gebruikt om de massagespullen te verbergen.

Het ontwerp is traditioneel Japans, met een regelmatige vakverdeling en moerbeipapier. Het lichte hout maakt het scherm makkelijk te hanteren.

Een scheurtje in het papier is gerepareerd met een herfstblad van de ginkgoboom.

Eiken tafeltje

Een verloren hoek opgefrist

In een lege hoek van een overloop was beperkt ruimte voor een tafeltje. Het doel was er wat mooie spulletjes op te zetten, en af en toe iets dat naar beneden moet. Daarvoor moest het tafeltje het blad op de juiste hoogte hebben.

Het ontwerp is elegant gehouden, met een mooi dun eiken blad en slanke poten. De afwerking is met matte Osmo hardwaxolie, ideaal om de warmte van het hout te benadrukken en het tegelijk te beschermen tegen vocht en vlekken.

Vloerlamp ‘ochtendlantaarn’

Zacht licht voor de schemering begint

Deze vloerlamp is een replica van een traditionele Japanse lantaarn. In het Japans heet deze ariake andon, wat ‘ochtendgloren lantaarn’ betekent. De lantaarn werd vroeger gebruikt om in de vroege ochtend het huis zachtjes te verlichten. Het gedempte licht geeft sfeer aan een ruimte zonder opdringerig of fel te zijn.

Het licht wordt gedempt door een omhulling van hout met daarin patronen van de volle maan, de wassende maan en de kalebas. De kalebas is een traditioneel gelukssymbool.

Zonder de omhulling is de lamp ook te gebruiken. Dan is het licht juist weer helder en krachtig, door de lage openingen aan de zijkanten en de open bovenkant. Het raam aan de voorzijde is uitneembaar, voor het vervangen van de lamp.

Het papier is gemaakt van zuivere moerbeibast (kozo). Het patroon van zichtbare vezels worden ook wel ‘drakenwolken’ (unryu) genoemd.  De lamp is uitgevoerd in twee soorten hout (hier Amerikaans tulpenbomenhout en gestoomd beuken).

Traditioneel wordt het binnenwerk en de voet van de lamp rood gelakt, en is de omhulling zwart. Onze lamp wordt afgewerkt met olie resp. diepblauwe lak.

Het formaat van deze lamp is 25,7 cm breed en diep, en 41,5 cm hoog. Er is ook een kleinere variant, van ongeveer 20x20x33 cm.

Neem gerust contact op voor meer informatie!

 

 

Commodetrapje voor gastouder

Lichter werk en een extra attractie

Een drukbezette gastouder merkte dat het tillen van peuters op de commode zwaar begon te worden.

Een trapje zou uitkomst bieden, mits dat stevig, veilig en eenvoudig op te bergen was.

Het ontworpen trapje is verrijdbaar met wieltjes, die makkelijk te blokkeren zijn. De onderste treden worden ingeschoven, waardoor het trapje makkelijk en veilig op te bergen is. Het geheel is gemaakt van stevig berken multiplex en gelakt in een vrolijke kleur.

Het trapje is een groot succes, de kinderen willen nu per se ‘zelf’ naar boven klimmen voor een schone luier.

Als extraatje is van eenvoudig materiaal een inklapbaar winkeltje gemaakt.