Jaren 30 keuken opgefrist

Een waterlekkage vanaf de bovenburen had het plafond en de bovenkast van deze keuken beschadigd. De klant heeft een sfeervol jaren 30 huis en wilde graag die sfeer bewaren, maar wel in combinatie met een professionele afzuiginstallatie.

Na verwijdering van het aluminium schrootjesplafond bleek het originele plafond erboven niet te herstellen. Dat kwam ook doordat er grof leidingen en afvoerpijpen in waren aangelegd. Besloten werd om die te verhullen met een koof, en daarna een hoog houten plafond met kraaldelen te plaatsen. De muren zijn opnieuw geverfd.

De bovenkasten werden naar het origineel nagemaakt in gelakt berken multiplex. Een oud keukenblad werd vervangen door een vijflaags bamboe werkblad van 40 mm dik, met een afgeronde hoek om ruimte te besparen.

Met een nieuwe kookplaat, een nieuw aanrechtblad en de krachtige afzuiginstallatie kan deze keuken weer jaren vooruit. Een goed alternatief voor een nieuwe keuken!

Inloopkast

Door eerdere verbouwingen was in de hoofdslaapkamer van deze klant een onhandige nis ontstaan. De wens was om daar een kast te plaatsen. Door van de nis een inloopkast te maken, kwam de kamer beter in verhouding en zijn de kleren ook rustig buiten beeld opgeborgen.

In de nis zijn eenvoudige kasten geplaatst. Daarvoor is een tussenwand gemaakt, bekleed met Fermacell Greenline. Dit zijn stevige vezelplaten met een coating die schadelijke stoffen in de lucht afbreekt.

Het kozijn rond de (hergebruikte) Bruynzeel paneeldeur heeft hetzelfde profiel gekregen als verder in het mooie jaren 30 huis. Met keurig afgewerkte naden lijkt het nu of de kast er altijd al is geweest.

Eetbalie voor ramen restaurant

Een uitdagende klus! Voor Ramen Nikkou in Delft was een grote, haakse eetbalie ontworpen in berken multiplex. De tekeningen van de architect moesten worden vertaald in een stabiele constructie, omdat het eetvlak vrij diep is en daardoor de neiging heeft de balie omver te trekken.

De balie is nu uitgevoerd in mdf, versterkt met ribben. De voet is wat breder gemaakt. Het geheel is daarna beplakt: de voet met watervast hpl in houtpatroon, de verticale vlakken met 3 mm dik, gelakt berken multiplex. De horizontale delen zijn beplakt met supermat hpl, wat speciaal geschikt is voor de horeca omdat het vlekvrij blijft.

Om het beeld te complementeren is een kap gemaakt in hetzelfde materiaal, die de afzuiging omhult.

Kamerscherm voor een massagepraktijk

Sfeer en afscheiding

In een ruime massagepraktijk dient dit kamerscherm om de ruimte zo in te delen dat de cliënten zich beschut voelen. Omdat de ruimte ook door andere therapeuten wordt benut, wordt het scherm daarnaast ook gebruikt om de massagespullen te verbergen.

Het ontwerp is traditioneel Japans, met een regelmatige vakverdeling en moerbeipapier. Het lichte hout maakt het scherm makkelijk te hanteren.

Een scheurtje in het papier is gerepareerd met een herfstblad van de ginkgoboom.

Commodetrapje voor gastouder

Lichter werk en een extra attractie

Een drukbezette gastouder merkte dat het tillen van peuters op de commode zwaar begon te worden.

Een trapje zou uitkomst bieden, mits dat stevig, veilig en eenvoudig op te bergen was.

Het ontworpen trapje is verrijdbaar met wieltjes, die makkelijk te blokkeren zijn. De onderste treden worden ingeschoven, waardoor het trapje makkelijk en veilig op te bergen is. Het geheel is gemaakt van stevig berken multiplex en gelakt in een vrolijke kleur.

Het trapje is een groot succes, de kinderen willen nu per se ‘zelf’ naar boven klimmen voor een schone luier.

Als extraatje is van eenvoudig materiaal een inklapbaar winkeltje gemaakt.

 

 

 

Aanrechtbladen gezondheidscentrum

Nieuwe kranen en nieuwe bladen

De leuk ontworpen aanrechtkasten in een gezondheidscentrum hadden vochtproblemen. Een oorzaak daarvan waren onder andere de ouderwetse kranen; bij het uitzetten gebruikte je natte handen, waardoor er water onder de (niet afgekitte) spoelbakken liep.

In overleg met de eigenaars zijn de aanrechtbladen en de kranen vernieuwd. De aanrechtbladen zijn dubbel gegrond en dubbel gelakt, en de spoelbakken zijn waterdicht afgekit. De nieuwe kranen zijn ook met de pols te bedienen, waardoor hygiënischer en droger kan worden gewerkt.

Zolderkamer vergroot

Van rommelkamer naar meidenkamer


Deze zolderkamer was een goed voorbeeld van een interieur dat wel een opknapbeurt kon gebruiken.

De vraag was om de kamer te vergroten, zodat een van de kinderen hem kon gebruiken als slaapkamer. Er waren daarbij een aantal probleempunten: het plafond van de aangrenzende ruimte was lager gemaakt om oude dakbalken te verhullen, en de cv-ketel zou in de kamer komen te hangen.

Er is een nieuwe, beter geïsoleerde wand geplaatst. De cv-ketel kreeg een mooie kast met een geluidsdempende deur. Het plafond is verhoogd en de balken zijn netjes afgewerkt met koven. Het plafond en de muren zijn behangen met vliesbehang van papier (zonder schadelijk pvc) en geschilderd. De oude laminaatvloer is vervangen door gelamineerd eiken (dunne planken eiken op een houten drager).

 

Nieuwe keuken

Ruimte om lekker te koken


Een gezin met twee kinderen kocht een voormalig studentenhuis van een woningbouwvereniging. Na de verbouwing van de benedenverdieping was een wand van 3,90 meter beschikbaar voor de keuken.

De wens was een lichte keuken, met veel bergruimte en oppervlak om uitgebreid te kunnen koken. Gekozen is voor een mooie lichte kleur (Pfleiderer Magnolia White). De deuren van berken multiplex zijn hiermee beplakt; makkelijk te reinigen, maar met mooie houtaccenten. Het op maat geslepen aanrecht is van composietkeramiek, wat bijzonder kras- en vuilbestendig is.

Naast het wandvullende deel is een extra eiland gemaakt, met een bamboe werkblad en zes extra kasten. Het bamboe komt terug in een sierlijst onder het aanrechtblad.

Alle apparatuur is netjes ingepast in het ontwerp. Voor de afzuigkap was geen kanaal naar buiten beschikbaar. Daarom is deze voorzien van een plasmafilter, wat de lucht extra reinigt voor die weer de kamer in stroomt.

 

 

Extra keukenkasten

Bergruimte en meer hygiëne


De eigenaars wilden in hun smalle keukenuitbouw meer kastruimte en een nieuwe afzuigkap.

Boven op de bestaande kasten was nog ruimte, waar nu alleen stof en vet lag. Schuifdeurkastjes waren een strakke en eenvoudige oplossing. Ze zijn gemaakt van berken multiplex, beplakt met een warmwitte hpl-laag.

Van hetzelfde materiaal is een kast gemaakt voor de nieuwe afzuigkap. In plaats van het oude model (eigenlijk een onderbouw afzuigkap) is gekozen voor een inbouwmodel. Daardoor is er meer hoofdruimte, terwijl de afzuigkap ook nog krachtiger is.

Jaren 30 overloop

Geen tochtige doorgang meer


De overloop in een groot jaren ’30 huis liet veel koude door vanaf de zolderverdieping. Het ontwerp werd ingepast in de bestaande situatie. Zo werden de kolommen van de trap onderdeel van het deurkozijn, en fungeerde de leuning als glaslat.

Met de kinderen in gedachten is er veiligheidsglas gebruikt, zodat bij ongelukken geen gevaarlijke scherven ontstaan. Een oude deur uit het huis (nog op te knappen) paste mooi in het trapgat.

Het was een precies werkje om alles passend te maken, maar het eindresultaat was een strak geheel dat prima past bij de sfeer van het huis.