Jaren 30 keuken opgefrist

Een waterlekkage vanaf de bovenburen had het plafond en de bovenkast van deze keuken beschadigd. De klant heeft een sfeervol jaren 30 huis en wilde graag die sfeer bewaren, maar wel in combinatie met een professionele afzuiginstallatie.

Na verwijdering van het aluminium schrootjesplafond bleek het originele plafond erboven niet te herstellen. Dat kwam ook doordat er grof leidingen en afvoerpijpen in waren aangelegd. Besloten werd om die te verhullen met een koof, en daarna een hoog houten plafond met kraaldelen te plaatsen. De muren zijn opnieuw geverfd.

De bovenkasten werden naar het origineel nagemaakt in gelakt berken multiplex. Een oud keukenblad werd vervangen door een vijflaags bamboe werkblad van 40 mm dik, met een afgeronde hoek om ruimte te besparen.

Met een nieuwe kookplaat, een nieuw aanrechtblad en de krachtige afzuiginstallatie kan deze keuken weer jaren vooruit. Een goed alternatief voor een nieuwe keuken!

Eetbalie voor ramen restaurant

Een uitdagende klus! Voor Ramen Nikkou in Delft was een grote, haakse eetbalie ontworpen in berken multiplex. De tekeningen van de architect moesten worden vertaald in een stabiele constructie, omdat het eetvlak vrij diep is en daardoor de neiging heeft de balie omver te trekken.

De balie is nu uitgevoerd in mdf, versterkt met ribben. De voet is wat breder gemaakt. Het geheel is daarna beplakt: de voet met watervast hpl in houtpatroon, de verticale vlakken met 3 mm dik, gelakt berken multiplex. De horizontale delen zijn beplakt met supermat hpl, wat speciaal geschikt is voor de horeca omdat het vlekvrij blijft.

Om het beeld te complementeren is een kap gemaakt in hetzelfde materiaal, die de afzuiging omhult.

Leidingenkast

De keuken weer op orde

Bij de plaatsing van een nieuwe cv-ketel in een keuken moest er flink gebroken worden om nieuwe leidingen aan te leggen. De leidingen staken uit boven het aanrechtblad.

Gelukkig hadden de eigenaren nog een paar geglazuurde tegels over. De muur is weer vlak gemaakt, waarbij ook tochtgaten zijn geïsoleerd. Het tegelrandje is hersteld en netjes afgekit.

Daarna is een eenvoudige kast gemaakt rond de leidingen, die geopend en eenvoudig verwijderd kan worden als dat nodig is.

Nieuwe keuken

Ruimte om lekker te koken


Een gezin met twee kinderen kocht een voormalig studentenhuis van een woningbouwvereniging. Na de verbouwing van de benedenverdieping was een wand van 3,90 meter beschikbaar voor de keuken.

De wens was een lichte keuken, met veel bergruimte en oppervlak om uitgebreid te kunnen koken. Gekozen is voor een mooie lichte kleur (Pfleiderer Magnolia White). De deuren van berken multiplex zijn hiermee beplakt; makkelijk te reinigen, maar met mooie houtaccenten. Het op maat geslepen aanrecht is van composietkeramiek, wat bijzonder kras- en vuilbestendig is.

Naast het wandvullende deel is een extra eiland gemaakt, met een bamboe werkblad en zes extra kasten. Het bamboe komt terug in een sierlijst onder het aanrechtblad.

Alle apparatuur is netjes ingepast in het ontwerp. Voor de afzuigkap was geen kanaal naar buiten beschikbaar. Daarom is deze voorzien van een plasmafilter, wat de lucht extra reinigt voor die weer de kamer in stroomt.

 

 

Extra keukenkasten

Bergruimte en meer hygi├źne


De eigenaars wilden in hun smalle keukenuitbouw meer kastruimte en een nieuwe afzuigkap.

Boven op de bestaande kasten was nog ruimte, waar nu alleen stof en vet lag. Schuifdeurkastjes waren een strakke en eenvoudige oplossing. Ze zijn gemaakt van berken multiplex, beplakt met een warmwitte hpl-laag.

Van hetzelfde materiaal is een kast gemaakt voor de nieuwe afzuigkap. In plaats van het oude model (eigenlijk een onderbouw afzuigkap) is gekozen voor een inbouwmodel. Daardoor is er meer hoofdruimte, terwijl de afzuigkap ook nog krachtiger is.