Jaren 30 keuken opgefrist

Een waterlekkage vanaf de bovenburen had het plafond en de bovenkast van deze keuken beschadigd. De klant heeft een sfeervol jaren 30 huis en wilde graag die sfeer bewaren, maar wel in combinatie met een professionele afzuiginstallatie.

Na verwijdering van het aluminium schrootjesplafond bleek het originele plafond erboven niet te herstellen. Dat kwam ook doordat er grof leidingen en afvoerpijpen in waren aangelegd. Besloten werd om die te verhullen met een koof, en daarna een hoog houten plafond met kraaldelen te plaatsen. De muren zijn opnieuw geverfd.

De bovenkasten werden naar het origineel nagemaakt in gelakt berken multiplex. Een oud keukenblad werd vervangen door een vijflaags bamboe werkblad van 40 mm dik, met een afgeronde hoek om ruimte te besparen.

Met een nieuwe kookplaat, een nieuw aanrechtblad en de krachtige afzuiginstallatie kan deze keuken weer jaren vooruit. Een goed alternatief voor een nieuwe keuken!

Inloopkast

Door eerdere verbouwingen was in de hoofdslaapkamer van deze klant een onhandige nis ontstaan. De wens was om daar een kast te plaatsen. Door van de nis een inloopkast te maken, kwam de kamer beter in verhouding en zijn de kleren ook rustig buiten beeld opgeborgen.

In de nis zijn eenvoudige kasten geplaatst. Daarvoor is een tussenwand gemaakt, bekleed met Fermacell Greenline. Dit zijn stevige vezelplaten met een coating die schadelijke stoffen in de lucht afbreekt.

Het kozijn rond de (hergebruikte) Bruynzeel paneeldeur heeft hetzelfde profiel gekregen als verder in het mooie jaren 30 huis. Met keurig afgewerkte naden lijkt het nu of de kast er altijd al is geweest.

Gevelbekleding en kozijn

Aan de noordzijde van een huis waren de kozijnen en de houten gevelbekleding nodig toe aan onderhoud. Het kozijn was niet correct geplaatst, waardoor er vocht onder terecht was gekomen. De gevelbekleding was uitgevoerd in geschilderd maar verder onbehandeld vurenhout, wat ook vochtproblemen gaf.

Het kozijn is schoongebeiteld en het resterende hout is behandeld tegen vocht. Er is nieuw hout geplaatst met daaronder een loodslab.

De eigenaars willen de gevelbekleding op termijn laten vervangen. Daarom is gekozen voor een renovatie die het hout nog vijf jaar goed houdt. De gescheurde noesten zijn behandeld met olie en de rotte delen van de gevelbekleding zijn vervangen door passend nieuw hout, wat correct is afgekit en geschilderd.

 

Aanrechtbladen gezondheidscentrum

Nieuwe kranen en nieuwe bladen

De leuk ontworpen aanrechtkasten in een gezondheidscentrum hadden vochtproblemen. Een oorzaak daarvan waren onder andere de ouderwetse kranen; bij het uitzetten gebruikte je natte handen, waardoor er water onder de (niet afgekitte) spoelbakken liep.

In overleg met de eigenaars zijn de aanrechtbladen en de kranen vernieuwd. De aanrechtbladen zijn dubbel gegrond en dubbel gelakt, en de spoelbakken zijn waterdicht afgekit. De nieuwe kranen zijn ook met de pols te bedienen, waardoor hygi├źnischer en droger kan worden gewerkt.

Binnenkozijnen

Opgeknapt!

In het kozijn van dit huis uit 1910 waren nogal wat scheuren ontstaan, die lelijk waren gevuld. Daarnaast zat er een niveauverschil tussen het kozijn en de vensterbank, waardoor die nauwelijks bruikbaar was.

De scheuren zijn gevuld of gekit, en de vensterbank is opgehoogd tot een mooi doorgaand geheel. Met een verse verflaag erover ziet het er uit zoals het hoort.

 

Leidingenkast

De keuken weer op orde

Bij de plaatsing van een nieuwe cv-ketel in een keuken moest er flink gebroken worden om nieuwe leidingen aan te leggen. De leidingen staken uit boven het aanrechtblad.

Gelukkig hadden de eigenaren nog een paar geglazuurde tegels over. De muur is weer vlak gemaakt, waarbij ook tochtgaten zijn geïsoleerd. Het tegelrandje is hersteld en netjes afgekit.

Daarna is een eenvoudige kast gemaakt rond de leidingen, die geopend en eenvoudig verwijderd kan worden als dat nodig is.

Toilet herenhuis

Na de klusjesman


Op de bel-etage van herenhuis zijn twee gezondheidspraktijken gevestigd, die het toilet delen. Het toilet was verouderd: de pot was oud en had een trekbuis voor het doortrekken. Toen het toilet was vervangen bleven er veel beschadigingen en lelijke plekken achter in de muren en de lambriseringslijsten.

In overleg met de eigenaar werd besloten om de schade te herstellen, maar de muren verder in hun oude staat te laten. Alle gaten zijn gevuld en mooi vlak gemaakt, evenals de scheuren in de oude muurverf. Het houtwerk is weer op orde gebracht. Muren en het vervangen houtwerk zijn opnieuw geschilderd.

De toiletpot was op een te krap houten vlak geplaatst. Dat is vergroot en samen met de rest van de vloer voorzien van nieuw vinyl. Voor het schoonmaakgemak zijn de naden rond de toiletpot en het plateau transparant afgekit.

 

Moderne schuur

Opknapbeurt


Dit leuke schuurtje was nodig toe aan wat aandacht. De constructie had te lijden onder lekkend water, waardoor ook de loopvlakken het begonnen te begeven.

De dragende constructie is vernieuwd en de afwatering verbeterd. De loopvlakken zijn vervangen door modiwood, vurenhout dat door verhitting is verduurzaamd.

Reparatie ramen

Hoognodig herstel


Deze ramen in een dakkapel op het zuiden hadden flinke schade opgelopen. De onderste delen waren ver weggerot door een slechte constructie en de invloed van zon en regen.

Repareren was voordeliger dan nieuwe ramen installeren. De rotte delen zijn verwijderd en vervangen door FSC-hardhout. Na het gronden zijn de ruiten naar behoren afgekit en gelakt. Ze kunnen weer jaren mee.