Inloopkast

Door eerdere verbouwingen was in de hoofdslaapkamer van deze klant een onhandige nis ontstaan. De wens was om daar een kast te plaatsen. Door van de nis een inloopkast te maken, kwam de kamer beter in verhouding en zijn de kleren ook rustig buiten beeld opgeborgen.

In de nis zijn eenvoudige kasten geplaatst. Daarvoor is een tussenwand gemaakt, bekleed met Fermacell Greenline. Dit zijn stevige vezelplaten met een coating die schadelijke stoffen in de lucht afbreekt.

Het kozijn rond de (hergebruikte) Bruynzeel paneeldeur heeft hetzelfde profiel gekregen als verder in het mooie jaren 30 huis. Met keurig afgewerkte naden lijkt het nu of de kast er altijd al is geweest.

Toilet herenhuis

Na de klusjesman


Op de bel-etage van herenhuis zijn twee gezondheidspraktijken gevestigd, die het toilet delen. Het toilet was verouderd: de pot was oud en had een trekbuis voor het doortrekken. Toen het toilet was vervangen bleven er veel beschadigingen en lelijke plekken achter in de muren en de lambriseringslijsten.

In overleg met de eigenaar werd besloten om de schade te herstellen, maar de muren verder in hun oude staat te laten. Alle gaten zijn gevuld en mooi vlak gemaakt, evenals de scheuren in de oude muurverf. Het houtwerk is weer op orde gebracht. Muren en het vervangen houtwerk zijn opnieuw geschilderd.

De toiletpot was op een te krap houten vlak geplaatst. Dat is vergroot en samen met de rest van de vloer voorzien van nieuw vinyl. Voor het schoonmaakgemak zijn de naden rond de toiletpot en het plateau transparant afgekit.

 

Zolderkamer vergroot

Van rommelkamer naar meidenkamer


Deze zolderkamer was een goed voorbeeld van een interieur dat wel een opknapbeurt kon gebruiken.

De vraag was om de kamer te vergroten, zodat een van de kinderen hem kon gebruiken als slaapkamer. Er waren daarbij een aantal probleempunten: het plafond van de aangrenzende ruimte was lager gemaakt om oude dakbalken te verhullen, en de cv-ketel zou in de kamer komen te hangen.

Er is een nieuwe, beter geïsoleerde wand geplaatst. De cv-ketel kreeg een mooie kast met een geluidsdempende deur. Het plafond is verhoogd en de balken zijn netjes afgewerkt met koven. Het plafond en de muren zijn behangen met vliesbehang van papier (zonder schadelijk pvc) en geschilderd. De oude laminaatvloer is vervangen door gelamineerd eiken (dunne planken eiken op een houten drager).

 

Nieuwe keuken

Ruimte om lekker te koken


Een gezin met twee kinderen kocht een voormalig studentenhuis van een woningbouwvereniging. Na de verbouwing van de benedenverdieping was een wand van 3,90 meter beschikbaar voor de keuken.

De wens was een lichte keuken, met veel bergruimte en oppervlak om uitgebreid te kunnen koken. Gekozen is voor een mooie lichte kleur (Pfleiderer Magnolia White). De deuren van berken multiplex zijn hiermee beplakt; makkelijk te reinigen, maar met mooie houtaccenten. Het op maat geslepen aanrecht is van composietkeramiek, wat bijzonder kras- en vuilbestendig is.

Naast het wandvullende deel is een extra eiland gemaakt, met een bamboe werkblad en zes extra kasten. Het bamboe komt terug in een sierlijst onder het aanrechtblad.

Alle apparatuur is netjes ingepast in het ontwerp. Voor de afzuigkap was geen kanaal naar buiten beschikbaar. Daarom is deze voorzien van een plasmafilter, wat de lucht extra reinigt voor die weer de kamer in stroomt.

 

 

Extra keukenkasten

Bergruimte en meer hygi├źne


De eigenaars wilden in hun smalle keukenuitbouw meer kastruimte en een nieuwe afzuigkap.

Boven op de bestaande kasten was nog ruimte, waar nu alleen stof en vet lag. Schuifdeurkastjes waren een strakke en eenvoudige oplossing. Ze zijn gemaakt van berken multiplex, beplakt met een warmwitte hpl-laag.

Van hetzelfde materiaal is een kast gemaakt voor de nieuwe afzuigkap. In plaats van het oude model (eigenlijk een onderbouw afzuigkap) is gekozen voor een inbouwmodel. Daardoor is er meer hoofdruimte, terwijl de afzuigkap ook nog krachtiger is.

Jaren 30 overloop

Geen tochtige doorgang meer


De overloop in een groot jaren ’30 huis liet veel koude door vanaf de zolderverdieping. Het ontwerp werd ingepast in de bestaande situatie. Zo werden de kolommen van de trap onderdeel van het deurkozijn, en fungeerde de leuning als glaslat.

Met de kinderen in gedachten is er veiligheidsglas gebruikt, zodat bij ongelukken geen gevaarlijke scherven ontstaan. Een oude deur uit het huis (nog op te knappen) paste mooi in het trapgat.

Het was een precies werkje om alles passend te maken, maar het eindresultaat was een strak geheel dat prima past bij de sfeer van het huis.