Vloerlamp ‘ochtendlantaarn’

Zacht licht voor de schemering begint

Deze vloerlamp is een replica van een traditionele Japanse lantaarn. In het Japans heet deze ariake andon, wat ‘ochtendgloren lantaarn’ betekent. De lantaarn werd vroeger gebruikt om in de vroege ochtend het huis zachtjes te verlichten. Het gedempte licht geeft sfeer aan een ruimte zonder opdringerig of fel te zijn.

Het licht wordt gedempt door een omhulling van hout met daarin patronen van de volle maan, de wassende maan en de kalebas. De kalebas is een traditioneel gelukssymbool.

Zonder de omhulling is de lamp ook te gebruiken. Dan is het licht juist weer helder en krachtig, door de lage openingen aan de zijkanten en de open bovenkant. Het raam aan de voorzijde is uitneembaar, voor het vervangen van de lamp.

Het papier is gemaakt van zuivere moerbeibast (kozo). Het patroon van zichtbare vezels worden ook wel ‘drakenwolken’ (unryu) genoemd.  De lamp is uitgevoerd in twee soorten hout (hier Amerikaans tulpenbomenhout en gestoomd beuken).

Traditioneel wordt het binnenwerk en de voet van de lamp rood gelakt, en is de omhulling zwart. Onze lamp wordt afgewerkt met olie resp. diepblauwe lak.

Het formaat van deze lamp is 25,7 cm breed en diep, en 41,5 cm hoog. Er is ook een kleinere variant, van ongeveer 20x20x33 cm.

Neem gerust contact op voor meer informatie!